top of page

Ayva Çeliği Köklendirme

Ayva Fidanı Üretmak İçin birkaç yöntem vardır. Biz Çelikten Köklendirme nasıl yapılacağı konusunu işleyeceğiz.


Anaç Seçimi:

Ayva çeliği alacağımız anaç ağaçlarımız yetiştirmeyi düşündüğümüz ayva çeşidinden, verimi yüksek, sağlıklı,hastalık ve zararlılardan ari,çok yaşlı ağaçlar olmamalıdır.


Ayva Çeliği Alma:

Çelik alma işlemi için zaman önemlidir. Donlu havalarda, yağışlı havalarda çelik alınmamalıdır. Çelikler kış donları geçtikten sonra ağaçta hareket başlamadan alınmalıdır. Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.


Çelik Hazırlığı:

Alınan sürgünler öncelikle kontrol edilir. Deforme olmuş yada herhangi bir sebeple zarar görmüş sürgünler seçilerek imha edilir.

Öncelikle sürgünlerin dip kısmı 2 cm kadar filiz gözünün hemen altından dik bir şekilde kesilir. Gözün tam arkasından köklenme bölgesini arttırmak için 2-3mm genişliğinde 2cm kadar sadece yeşil kabuk hafifce sıyrılır. Çelik 6-8 sürgün gözü kalacak şekilde en üst gözün 1-2 cm üzerinden gözün arkasından 45 derecelik açı ile kesilir. Artık Çeliğimiz hazırdır. Bir Sürgünden 2-3 çelik alınabilir. Sürgünün uç kısmı çok tercih edilmez. Çeliklerimizin çok kalın ve ince olmaması gerekir. Kurşun kalen kalınlığı tercih edilen ortalama kalınlıktır.

Hazırlanan çelikler köklendirici hormonlara batırılır. Köklendirici hormon olarak İBA - İAA - NAA gibi sipesifik hormonlar veya hazır karışımlar olabilir. Bu hormonlarda çelikler 5 sn kadar bekletilir.



Köklendirci hormonda 5 sn kadar bekletilen çeliklersılanan kısmı ters gelecek şekilde 2-3 dakika bekletilir. Çeliklerimiz artık dikime hazırdır.


Köklendirme Toprağı Hazırlığı:

Köklendirme toprağı için Killi-Kumlu toprak tercih edilir. Hacim olarak %60-70 Toprak, %15-20 Torf, 15-20 Perlit karışımı ideal bir karışımdır. Toprak, Torf ve Perlit homojen şekilde karıştırılarak fidan yetiştirme torbalarına doldurulur. Doldurulan torbalar sulanır.


Çeliklerin Dikimi:

Hazırlanıp çelik köklendirici hormona 5 sn kadar batırılıp 2-3 dakika ters yönde bekletilen çelikler torbalara klavuz bir çelik batırılır. Açılan deliğe ayva çeliği 3-4 filiz gözü toprak içinde olacak şekilde sokulur ve hafifçe sıkıştırılır. Dikilrn çeliklerin uçları aşı macunu ve ya sutut ile kapatılır. Sulanarak beklemeye bırakılır. İmkan varsa 4-5 gün karanlık bir ortam sağlanır. Nemli ortam sağlanmalıdır. Uygun zamanlarda sulamaya devam edilir. Susuz bırakılmamalıdır.




2.677 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page