top of page

Serada Sebze Yetiştiriciliğinde Fosforlu Gübrelemenin Önemi

yavuzertarim

Serada Sebze Yetiştiriciliğinde Fosforlu Gübrelemenin Önemi

Serada Sebze yetiştiriciliğinde birim alandan yüksek verim ve kaliteli ürün almak amaçlanır. Bunun için uygun zamanda doğru ve kaliteli gübreleme ve özel bakım yapılması gerekir. 

Fosfor, bitkiler için ana besin elementlerinden biridir. Seralarda sebze yetiştiriciliğinde Fosfor, bitkiler için hayati öneme sahip bir besin maddesidir. Fosfor, bitkilerin kök gelişimi, enerji transferi, DNA sentezi gibi temel işlevlerinde önemlidir. 

Bitkilerde fosfor eksikliği belirtileri, İlk etkilenen yaşlı yapraklar olur. Yapraklar ve gövde koyu yeşil ve ardından morumsu renge dönüşür. Bazı durumlarda yaprak uçları kahverengiye döner ve ölür. Bitkiler zayıf görünür ve gelişmesi ve olgunlaşması gecikir.  Yavaş büyüme, düşük verim ve zayıf kök gelişimi gibi sorunlara neden olabilir.                  

          Yeterli fosfor, bitkinin dengeli ve düzgün büyümesi, güçlü kök yapısı, hastalıklara karşı direncinin artması ve sağlıklı bitki ve yüksek verim elde etmek için önemlidir.

Fosfor, bitkilerin kök sisteminin güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Sağlam ve güçlü kökler bitkilerin daha iyi bir büyüme ve meyve verme kapasitesine sahip olmasını sağlar.

Fosfor, bitkilerde enerji transferi ve depolama işlemlerinde kritik rol oynar. Bitkilerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir. Fosforlu gübreler, bu süreçlerin etkili bir şekilde gerçekleşmesini sağlar ve bitkilerin enerji ihtiyaçlarını karşılar.

Fosfor, bitkilerin çiçeklenme döneminde ve meyve oluşumunda önemli bir rol oynar. Yeterli fosfor miktarı, çiçeklenme sürecini destekler ve meyve kalitesini artırır. Sebze yetiştiriciliğinde, Fosforlu gübreleme, çiçeklenme, meyve tutumu ve meyve kalitesini artırarak,  kaliteli ürünlerin elde edilmesinde etkili olur.

Fosfor, bitkilerin hastalıklara karşı dirençlerini artırır. Sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar, hastalıklara ve zararlılara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

 



**Kök gelişimini teşvik eder

**Fotosentezde önemli rol oynar

**Enerji dönüşüm ve transferinde önemlidir

**Proteinleri ve enzimleri oluşturur

**Çiçek sapları ve bitki gövdelerini güçlendirir

**Çiçek ve tohum oluşumunu iyileştirir

**Ürün tekdüzeliğini ve kaliteyi teşvik eder

**Daha erken olgunlaşmaya etki eder

**Hastalık direncini arttırır

**Bitki genel yapısı ve ürün

 

 


Sebze yetiştiriciliğinde fosforlu gübre uygulaması; toprakta mevcut fosfor seviyesinin belirlenerek (toprak tahlili yapılarak) ihtiyaca göre uygulanmalıdır. Toprakta yeterli fosfor olduğu halde bazen bitkilerde fosfor eksikliği görülebilir. Bunun sebebi toprağın fiziksel ve kimyasal yapısından kaynaklanır. Bu durumda fosforum toprakta bağlanma sebepleri araştırılmalı ve ortadan kaldırıcı çalışmalar yapılamlıdır.Bunun için yaprak tahlilide yapılması gerekebilir.

Bitkilere fosforlu gübrelerin en iyi uygulama zamanı, dikim öncesi, kök gelişimi ve çiçeklenme dönemleridir. Ayrıca bitkilerin gelişim döneminde de fosfora ihtiyacı vardır. Asit karakterli fosforlu gübreler bitkilerin fosforu daha rahat almalarını sağlar. Fosforun toprakta hareket kabiliyeti az olduğu için bitkilerin kök bölgelerine, suda kolay eriyen, asit karakterli gübrelerin uygulanması daha faydalı olur.

Sonuç olarak; serada sebze yetiştiriciliğinde fosforlu gübrelemenin önemi büyüktür. Bitkilerin sağlıklı büyümesi, hastalıklara karşı direncinin artması, yüksek verim ve kaliteli meyve üretimi açısından önemlidir. Fosfor, bitkilerin kök gelişimini destekler, enerji transferini sağlar, çiçeklenme ve meyve kalitesini artırır, ayrıca hastalıklara karşı direncini arttırarak sağlıklı bitki olmasını sağlar.

Seralarda en çok kullanılan fosforlu gübreler;     

Mono Ammonium Fosfat (MAP)   (12-61-00)                                     

Mono Potasyum Fosfat (MKP)   (00-52-34)               

Üre Fosfat (P 44) (17.5-44-00)

Ayrıca özel olarak üretilmiş sıvı fosforlu gübrelerde kullanılır.

 
 
 

Comments


  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Yavuzer Tarım Tüm Hakları Saklıdır. 

bottom of page